Genforenings koncert/foredrag (Ars Nova, Søren Kinch Hansen og Jørgen Carlsen) | Greve Sogn

Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Genforenings koncert/foredrag (Ars Nova, Søren Kinch Hansen og Jørgen Carlsen)

Dato
Fredag d. 11. juni 2021, Kl. 19:30 til kl. 21:30
Sted
Johanneskirken, Skoleholmen 9, 2670 Greve

ISTEDLØVEN. Fra krigsmonument til fredssymbol

– en foredragskoncert i anledning af 100-året for genforeningen i 1920    - fredag 11. juni kl. 19.30

Udfyld tilmeldingsblanketten længere nede på siden!

Medvirkende: Ars Nova Copenhagen, Søren Kinch Hansen, dirigent, Jørgen Carlsen, fortæller

Med denne ’foredragskoncert’ fortæller vi med musikken som prisme historien om de dansk-tyske forbindelser fra omkring år 1800. Vi viser, hvordan dansk musik i hele den romantiske periode – altså både før og efter de slesvigske krige – var dybt afhængig af udvekslingen med Tyskland. Og vi trækker linjer videre frem fra Guldalderens romantiske korsange til bl.a. den lyriske danske kortradition, som videreførtes hele vejen gennem 1900-tallet og frem til i dag. Det gøres med korsange af komponister som J.A.P. Schultz, Niels W. Gade, Carl Nielsen, Svend S. Schulz, Per Nørgård og Peter Bruun, og vi topper historien med et helt nyskrevet værk af Juliana Hodkinson – et dagsaktuelt eksempel på en komponist med dansk baggrund, som lever og arbejder i Berlin. 

I historien, som vi ønsker at fortælle, spiller den folkelige danske sang en anden af hovedrollerne. Konjunkturerne i forholdet mellem Danmark og Tyskland er ingen steder registreret bedre end i den danske sangskat, således som den ikke mindst afspejles i skiftende udgaver af Højskolesangbogen. Koncertindslagene, varetaget af Ars Nova, vil derfor veksle med fællessang. 

Hele historien – om Danmark og Tyskland og forholdet mellem det danske og det tyske og om musikkens rolle i den større sammenhæng bindes sammen af Jørgen Carlsen, som er idéhistoriker, tidligere forstander på Testrup Højskole og en vidende og farverig foredragsholder. Jørgen Carlsen er mangeårigt medlem af højskolesangbogsudvalget og kender dermed om nogen den danske sangtradition, også i et historisk perspektiv, og så er han selv fra Sønderjylland. 

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og regnes i dag, 40 år efter, blandt verdens førende ensembler indenfor fortolkningen af især tidlig og nutidig vokalmusik – de to områder, som igennem årene har stået ensemblet nærmest. Ars Nova har desuden udgivet meget roste indspilninger af værker fra det danske kernerepertoire, herunder korsange fra guldalderen på The Golden Age of Danish Partsongs og en hel CD med danske fædrelandssange. 

Søren Kinch Hansen er docent i kor- og ensembleledelse ved Det Jyske Musikkonservatorium. Han har dirigeret en lang række orkestre, ensembler og kor, herunder alle danske landsdelsorkestre og Århus Sinfonietta. Han var i en årrække korleder på Den Jyske Opera, hvor han har dirigeret flere forestillinger, senest en opera af David Bruce ”Intet” i 2017. SKH er bredt anerkendt som en fremragende kordirigent og har bl.a. dirigeret DR VokalEnsemblet, Det Svenske Radiokor og Ars Nova Copenhagen.

Projektet har modtaget støtte fra Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af genforeningsjubilæet.